Oman hyvinvoinnin perusta on itsensä tunteminen ja hyvä fyysinen kunto. Kun ihminen tuntee kehonsa, mielensä, omat ominaisuutensa ja voimavaransa hyvin, hän on levollisempi ja onnellisempi. SITS systeemin tarjoama kehoa kuunteleva somaattinen harjoittelu, henkilökohtainen valmennus, luonnonläheisyys ja halutessa kehonkielen opiskelu hevosten kanssa ovat polku kohti eheämpää minuuta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Hevosen hyvinvointi koostuu useasta osa-alueesta, jotka kaikki liittyvät toisiinsa. Niihin lukeutuu hevosen elinolosuhteet, käsittely ja koulutus sekä tallin toiminta. SITS systeemissä perustana on hevosten mahdollisimman lajinmukainen elinympäristö sekä vuorovaikutus ihmisen ja hevosen välillä. Hyvässä hevostoiminnassa on ymmärrystä hevosen luonnollisista tarpeista, sen biomekaniikasta, viestintä- ja oppimistavoista. Ihmisen tulee myös tuntea itsensä, mielensä ja kehonsa hyvin, jotta yhteistyö hevosen kanssa onnistuu. Hevosten kanssa toimiessa kehonkielen selkeys ja ratsastaessa hyvä kehonhallinta on tärkeää. Tätä kaikkea voit oppia SITS systeemissä.
Heidi Rosengren - eläinlääkäri, hevosen omistaja, poniäiti
Kahden ratsastavan tytön äitinä haluan että lapseni oppivat ratsastajina myös vastuunsa hevosensa hyvinvoinnista ja miten he voivat saavuttaa toivottavan lopputuloksen hevosta kuunnellen ja ilman väkivaltaa. Haluan myös lasten harrastamisen hevosten kanssa olevan turvallista ja siksi on tärkeää että he ymmärtävät eteen tulevat tilanteet myös hevosten näkökulmasta. Annika Schulmanin kehittämän SITS menetelmän kokonaisvaltaisen lähestymistavan kautta lapset oppivat käsittelemään hevosia erilaisissa tilanteissa ja ymmärtämään niiden reaktioita. He oppivat että hevonen ei ole pelkkä urheiluväline, vaan kehittyminen hevosen kanssa on johdonmukaisen ja pitkäjänteisen työskentelyn tulos.
Ratsastajana olen saanut nauttia siitä, kuinka vihdoin ymmärrän miten tiettyä apua tulisi käyttää ja kiitoksena siitä hevoseni huokaa helpotuksesta. Haluan osata käyttää kehoani niin, ettei ratsastuksesta aiheudu vammoja hevoselleni eikä myöskään itselleni. SITSin kehonhallinnallisen ulottuvuuden kautta olen oppinut aivan uudenlaisen lähestymistavan ratsastukseeni, nyt saan pienemmillä avuilla hevoseni toimimaan paremmin ja hevosen asenne työntekoon pysyy positiivisena.
Nuoren hevosen omistajana olen todennut että hevosten hoidosta ja koulutuksesta on tarjolla runsaasti erilaista tietoa ja erityyppisiä palveluita. Tarjolla oleva tieto on pirstaloitunutta ja osin ristiriitaistakin. Kokemattomana hevosen omistajana tulisi pystyä pitämään avoimen mielen, mutta samalla pysymään kriittisenä. SITS menetelmässä yhdistyy teoria ja kokemus ja hevoseni koulutus on ollut kokonaisvaltaista hevosen kehittämistä. Yhteistyössä Annikan kanssa olen myös itse osallistunut hevoseni koulutukseen.
Eläinlääkärinä törmään talleilla joskus tilanteisiin, jossa tallinpitäjän ja omistajan näkemys hevosen terveydentilasta eroavat toisistaan suuresti. Kumpikaan ei välttämättä ole väärässä, vaan he näkevät hevosen elämästä vain tietyn osan. Olen myös huomannut että hevosten hyvinvointi usein tulkitaan ihmisten näkökulmasta ja että monta hevosia vaivaava terveysongelma on ihmisten, usein hyvää tarkoittavan, hoidon seurausta. Yrittäessäni selvittää hevosten terveysongelmien taustoja kaipaan usein SITS menetelmän tarjoamaa kokonaisvaltaista ajattelutapaa, jossa hevosen hyvinvointi on keskiössä niin elinolosuhteiden, käsittelyn kuin koulutuksenkin suhteen.